На днешната дата се отбелязва Деня на Западните покрайнини в знак

...
На днешната дата се отбелязва Деня на Западните покрайнини в знак
Коментари Харесай

Каузата ни в Западните покрайнини е към своя край?

На днешната дата се отбелязва Деня на Западните покрайнини в знак на взаимност и митинг против окупацията от страна на Сръбско-Хърватско-Словенската страна на няколко български области.

" Това е един алегоричен ден, тъй като историята с Деня на Западните околности стартира от 1885 година, когато на полетата край Сливница българската войска обръща хода на войната сред Сърбия и България и нанася доста тежко проваляне, с което се слага началото на отбраната на идеята на съединението и независимостта на българската държавност. На 6 против 7 ноември 1920 година сръбската войска навлиза в Цариброд и в Босилеград ", описа ръководителят на катедра " Мениджмънт и история на спорта " в НСА проф. Лозан Митев, който е и член на гражданския комитет " Западни околности ".  

По думите му популацията в Западните околности е от хора, които изконно са се чувствали българи и са българи.

" Сръбската колонизационна политика е класическа. Превръщането на това население от българско в сръбско става със зашеметяваща мощ. Българският език е бил забраняван и преследван. Голяма част от нашите сънародници имигрират ", сподели проф. Митев в студиото на  " България заран ".

Той уточни, че Върховният комитет на Западните околности се реализира от бежанци и акцентира, че в тези времена България не е имала безусловно никакви сили за поставянето на въпроса за отпадане на " черната граница ", която, съгласно него, е " като бездна ".

" В идеологията на тогавашното ръководство националната идея е конкурентна, тя е преследвана и унищожена. Иван Гьошев е хванат 1944 година от българското държавно управление и е предаден в Белград. Тази изкуствено налагана ненавист, нейните отровни корени ги виждаме и през днешния ден. Съзнанието на нашето общество е откъснато от нашите сънародници ", разяснява проф. Митев в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос по какъв начин може да преодолеем тази бездна със Западните балкани, той отговори, че нашата идея в Западните околности е към своя край, защото за разлика от България, сръбската държавна система преследва една и съща политика - превръщането на българи в сърби или депортация. По думите му сега в цяла Сърбия има 12 800 българи.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР